NOĆ ISTRAŽIVAČA 2015

Postavka je predstavljena u okviru Noći istraživača 2015. godine pod nazivom „Dnevna soba i grad budućnosti“. Projekat istražuje alternative utopijskim predstavama gradova budućnosti, ali i alternativan pristup projektovanju životnog prostora i korišćenju alternativnih vidova energije.

Istraživanjem načina na koji živi organizmi mogu da se koriste u životnom prostoru, ova izložba je pre svega imala za cilj da upozna najmlađe sa potencijalom korišćenja živih organizama ali i sa idejom povezivanja arhitekture sa meteorologijom, biologijom, fizikom i ostalim naukama radi stvaranja novih, inovativnih i održivih koncepata.

Izložbeni prostor je podeljen na tri celine sa elementima koji se inače nalaze u životnom prostoru, ali su elementi posebno dizajnirani za žive organizme. 

Dnevna soba: Zelene alge proizvode 75% kioseonika u atmosferi planete. Potencijal ovih algi u poboljšanju kvaliteta života i životnog prostora je ogroman. Naučnici i dizajneri udružuju da iskoriste ovaj potencijal u dizajniranju elemenata enterijera, fasada i urbanih elemenata .

Kuhinja: Alge se već koriste u mnogim oblicima hrane: raznim vrstama peciva, keksu, mleku, sladoledu, salatama, grickalicama različitim vrstama veganskih jela. Potencijal algi u ishrani je ogroman zahvaljujući njihovoj hranljivoj vrednosti koja se ogleda u visokom udelu proteina. Na primer, proteini čine oko 65% suve mase Spiruline, za razliku od mesa gde je prosečan udeo proteina 43%. Radi poređenja, govedina je 20% protein (koji naše telo može da koristi). Zbog mnogo manjeg prostora koje zauzimaju i manje hranjivih materija koje su algama potrebne, njihov uticaj na životnu sredinu je neuporedivo manji u odnosu na uticaj gajenja različitih vrsta životinja koje se koriste u ljudskoj ishrani.

Spavaća soba: Bioluminiscencija je sposobnost nekih živih organizama da stvaraju i emituju svetlost. Ovaj ogroman potencijal traži primenu u mnogim urbanism sredinama radi smanjenja korišćenja energije noću. U životnom prostoru, ova osobina algi može da nađe primenu uelementima enterijera kao što su lampe. 

 
 

„Istraživanjem načina na koji živi organizmi mogu da se koriste u životnom prostoru, ova izložba je pre svega imala za cilj da upozna najmlađe sa potencijalom korišćenja živih organizama ali i sa idejom povezivanja arhitekture sa meteorologijom, biologijom, fizikom i ostalim naukama radi stvaranja novih, inovativnih i održivih koncepata.“

NOĆ ISTRAŽIVAČA 2015

sr_RSSerbian